flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова суду Олена Грошева взяла участь у виїзному засіданні Комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності

22 листопада 2021, 16:31

22 листопада 2021 року в навчально-бібліотечному корпусі Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого відбулося виїзне засідання Комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності. Захід ініційоване народними депутатами України від Харківщини через низку резонансних дорожньо-транспортних пригод, що сталися в області упродовж місяця.

Участь у заході взяли члени комітету Верховної Ради Країни з питань правоохоронної діяльності, народні депутати України, представники Міністерства внутрішніх справ України, Державного бюро розслідувань, Служби безпеки України, Харківської ОДА, обласної та міської рад, Національної поліції України, патрульної поліції України, Харківської обласної та місцевих прокуратур, суддівського корпусу, ОБСЄ в Україні, Консультативної місії ЄС в Україні, Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, Харківського національного університету внутрішніх справ, громадських організацій Харкова. Частина учасників долучилася до обговорення у режимі відеоконференції.

Учасники заходу обговорили питання правопорядку на Харківщині щодо забезпечення безпеки дорожнього руху та експлуатації транспорту, а також шляхи їх вирішення; заходи, у тому числі профілактичні, що вжиті органами Національної поліції України та органами місцевого самоврядування з метою дотримання правил дорожнього руху всіма його учасниками та забезпечення належних умов експлуатації дорожнього покриття, об’єктів дорожньої інфраструктури та транспортних засобів тощо.

Особливу увагу приділили обговоренню стану досудового розслідування та судового розгляду резонансних справ, пов’язаних із порушеннями правил безпеки дорожнього руху особами, які керують транспортними засобами в стані сп’яніння, а також проведенню профілактичних заходів щодо безпеки на дорогах, їх результатам та запланованим додатковим заходам.

Голова суду акцентувала увагу на якості судового розгляду справ, пов’язаних з дорожньо-транспортними пригодами, на необхідності удосконалення законодавства в сфері безпеки дорожнього руху, зауваживши, що одним з важелів стану розгляду справ, задля забезпечення суддями неухильного дотримання  розумності строків розгляду, на сьогодні залишається питання кадрового голоду суддівського корпусу.

«Кадрове забезпечення професійними суддями – це гостре питання, яке досі, нажаль, залишається відкритим та впливає на якість розгляду справ. Крім того, якість матеріалів досудового розслідування та суперечливість висновків експертиз, в свою чергу, впливає на доведеність вини та кваліфікацію дій підозрюваних у ДТП осіб при постановленні вироків. Актуальним, у зв’язку з цим, залишається питання дотримання принципу розумності строків судового розгляду справ»,- зазначила Олена Грошева.

Окрім цього, з метою підвищення якості судової практики у сфері безпеки дорожнього руху, Олена Грошева зауважила на необхідності удосконалення законодавчого забезпечення та єдності судової практики з питань визначення видів запобіжних заходів та міри покарання, з урахуванням індивідуалізації покарань.

Одним з важливих питань стало обговорення законодавчих ініціатив щодо створення безпечних умов для учасників дорожнього руху, збереження життя і здоров’я громадян, підвищення відповідальності за скоєння кримінальних правопорушень проти безпеки руху та експлуатації транспорту. Зокрема, внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за порушення правил безпеки дорожнього руху, що спричинило загибель людей.