flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбулась спільна нарада, присвячена стану додержання вимог законодавства щодо забезпечення безпеки дорожнього руху

23 листопада 2021, 16:42

23 листопада 2021 року в Харківський обласній прокуратурі відбулась спільна нарада представників правоохоронних, судових та інших державних органів  щодо стану додержання вимог законодавства про забезпечення безпеки дорожнього руху, та протидії правопорушенням у цій сфері.  

У заході взяли участь керівний склад Харківської міської ради, Харківської обласної державної адміністрації, органів Національної поліції, народні депутати, судді та представники інших правоохоронних і державних органів.

Від представників суддів Харківщини у заході взяла участь Вікторія Яковлева, суддя Харківського апеляційного суду.

Площиною для обговорення учасників заходу постали питання стану досудового розслідування та судового розгляду резонансних злочинів, пов’язаних із порушеннями правил безпеки дорожнього руху особами, які керують транспортними засобами в стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння, а також проведенню профілактичних заходів щодо безпеки на дорогах, їх результатам та запланованим додатковим заходам.

Вікторія Яковлева, висвітлюючи позицію органу судової влади Харківщини, зазначила, що значною мірою на якість розгляду справ у сфері безпеки дорожнього руху впливає стан здійснення експертиз в рамках кримінальних проваджень та адміністративних правопорушень, оскільки все частіше висновки експертних досліджень є суперечливими, що ускладнює висновки суду, або тягне за собою перекваліфікацію статті обвинувачення або адміністративного правопорушення.

«Перелічені мною проблемні питання, в свою чергу, негативно відображаються на якості строків розгляду певних справ в судах. Наступними суттєвими для висновків в правовому полі залишаються питання оформлення матеріалів на стадії досудового розслідування, це: схеми з місця ДТП; пояснення учасників пригоди та свідків; інформація, зафіксована за допомогою портативного реєстратору поліцейськими, в рамках своїх повноважень, під час порушення водіями правил дорожнього руху», - зауважила Вікторія Яковлева.

Іншими спікерами заходу висвітлені питання необхідності підвищення   ефективності роботи правоохоронних органів щодо запобігання правопорушенням у сфері безпеки дорожнього руху, питання внесення необхідних змін до ст. 286-1 Кримінального кодексу України з метою удосконалення законодавчого забезпечення, а також в частині обмеження застосування інституту умовно-дострокового звільнення від відбування покарання осіб, засуджених за скоєння дорожньо-транспортної пригоди.