flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Мешканці с. Голубівка на захисті довкілля

14 лютого 2019, 18:01

Колегія суддів у складі головуючої Котелевець А.В., суддів Тичкової О.Ю. та Піддубного Р.М.  відмовила в задоволенні позову  мешканки с. Голубівка Великобурлуцького району Харківської області, оскільки нею обрано неправильний спосіб захисту.

До суду звернулася мешканка селища з позовом до Головного управління Держгеокадастру у Харківській області.

У справі фігурує декілька відповідачів. Окрім Держгеокадастру відповідачами по  справі є фермер та фермерське господарство, яке орендувало в суборенду землю.

Позов селянка мотивувала тим, що земля, яка виділена фермерам, раніше використовувалася для випасу худоби мешканцями Голубівки.

Проте після передачі земельної ділянки фермерам та в суборенду фермерському господарству постійно триває обробка цієї землі агрохімікатами, в тому числі за допомогою засобів авіаційного  транспорту.  Земельна ділянка примикає до населеного пункту і отруйні речовини потрапляють на подвір’я мешканців села, у зв’язку з чим створюється небезпека забруднення колодязів добривами внаслідок ерозійного небезпечного вододілу з ухилами на земельній ділянці. 

Рішенням районного суду в задоволенні позову мешканки села про визнання недійсними наказу Держгеокадастру Харківської області, договорів оренди та суборенди земельної ділянки державі, скасування їх державної реєстрації, повернення земельної ділянки було відмовлено. Рішення районного суду мотивовано тим, що позов не є доведеним.

Під час дослідження матеріалів в апеляційному суді встановлено, що рішенням селищної ради спірна ділянка у 2001 році була виведена з активного обробітку у пасовища 76,3 га ріллі із земель запасу і резервного фонду селищної ради. Частина цієї ділянки належала іншому сільському господарству та використовувалася мешканцями Голубівки для випасу худоби.

У 2014 році частина ділянки площею 22,69 га на підставі Наказу Держгеокадастру була надана в оренду фізичній особі для ведення фермерського господарства.

Позивачка, яка оскаржує рішення, в суді апеляційної інстанції наполягала на тому, що фермер, який передав у суборенду фермерському господарству спірну ділянку, не мав наміру і можливостей її обробляти, оскільки не здійснив державної реєстрації фермерства, а надав суборендареві, який вже використав своє право на отримання землі не на конкурсних умовах для зайняття фермерством.  

Колегія суддів Харківського апеляційного суду, скасувавши рішення районного суду, ухвалила постанову про відмову в задоволенні позову. При цьому зазначила, що позов в частині визнання угод недійними та скасування державної реєстрації пред’явлено особою, яка не має процесуальної дієздатності.

В частині вимог щодо забруднення довкілля колегія суддів наголосила на тому, що на обґрунтування цих вимог позивачка не зазначила належний спосіб захисту. Суд за своєю ініціативою позбавлений можливості визначити ефективний спосіб, відповідно до частини 2 ст.5 ЦПК України.

Оскільки дане рішення є непопулярним для мешканців Голубівки, після проголошення вступної та резолютивної частини головуючим було роз’яснено його зміст.