flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбулась координаційна нарада з головами місцевих судів загальної юрисдикції Харківщини

06 грудня 2019, 16:23

06 грудня 2019 року в Харківському апеляційному суді відбулась координаційна нарада з головами районних судів загальної юрисдикції Харківщини та керівниками апаратів судів.  

Нарада була присвячена обговоренню багатьох питань, а саме: здійснення головами місцевих судів Харківщини організаційного керівництва діяльністю судів; питанням організації роботи по підвищенню професійного рівня суддів та працівників апарату суду; обговоренню результатів вивчення якості та оперативності здійснення судочинства в окремих судах загальної юрисдикції; проблемним питанням застосування норм матеріального та процесуального права при розгляді кримінальних та цивільних справ, справ про адміністративні правопорушення.

Серед доповідачів: Антоніна Колтунова, голова Харківського апеляційного суду; Алла Котелевець та Микола Савенко, секретарі судових палат з розгляду цивільних та кримінальних справ; Вікторія Яковлева, суддя Харківського апеляційного суду, Володимир Остапенко, керівник Територіального управління Державної судової адміністрації у Харківській області, Валентина Черняк, заступник керівника Територіального управління Державної судової адміністрації у Харківській області, Андрій Марущенко, начальник територіального управління служби судової охорони Харківської області.  

Антоніна Колтунова зауважила, що всьому суддівському корпусу слід провести роботу, спрямовану на покращення строків розгляду справ, які впродовж значного часу не знаходили свого вирішення. Необхідно прикласти загальних зусиль для усунення недоліків, особливо в місцевих судах, в яких залишок справ, по яких порушено строки розгляду, ще значний.  

Алла Котелевець та Микола Савенко зосередили увагу на неприпустимості зловживання правом самовідводу суддею, щодо практики розгляду окремих категорій справ та необхідності належної мотивування суддями судових рішень у справах, а також щодо особливостей питання використання як доказів матеріалів, отриманих за результатами проведення негласних слідчих (розшукових) дій.

Вікторія Яковлева акцентувала увагу на особливостях тлумачення і застосування норм статей 170, 173, 393, 399 Кримінального процесуального кодексу України щодо повернення апеляційних скарг у випадку звернення особи в статусі третьої особи, щодо майна якої вирішується питання про арешт під час досудового розслідування

 Не оминули присутні на нараді і питання кадрового забезпечення судового корпусу, питання укрупнення судів.  Коли очікується поповнення районних судів новими суддями.   

Присутні на координаційній нараді Володимир Остапенко і Валентина Черняк  звернулися до присутніх з питаннями матеріального забезпечення судів у 2020 році,  зауваживши на необхідності якомога більшого застосування сповіщення учасників судових процесів електронними засобами повідомлення про розгляд справ.

Андрій Марущенко, в продовження обговорення питань взаємодії судових установ і Служби судової охорони,  зупинився на повноваженнях Служби судової охорони, її основних напрямках діяльності і функціях працівників під час виконання своїх безпосередніх обов’язків, як повинні реалізовуватися питання підтримання порядку в суді та судових засіданнях, з метою реалізації прав людини і порядку безпеки в залах судових засідань. Також обговорили перспективи вдосконалення взаємодії між судами, органами та установами системи правосуддя.    

Наприкінці координаційної наради вирішено продовжувати постійно вивчати та аналізувати стан оперативності розгляду справ, сприяти забезпеченню прав громадян на доступ до правосуддя, систематично проводити обговорення питань організації роботи судів, суддів та апарату суду; вживати заходи, направлені на формування позитивного іміджу суду у суспільстві.   

 

 

 

 

За інформацією прес-служби суду